dilluns, 4 de novembre del 2013

La rondalla de la Mare de Déu de la Font i la finestra de la Safor



La finestra de la Safor és una de les meravelles que tenim al meu poble, Vilallonga. La seua formació, almenys per a mi, és un autèntic misteri. Per això sempre que m’he trobat amb un geòleg o amb algun enginyer de monts he tractat que m’ajudaren a resoldre aquest xicotet enigma. “Això és molt fàcil, home”, em va dir un dels professors de l’institut del poble, “veuràs, la Safor és una serra que està formada per roques calcàries i, és clar, amb la juxtaposició de les forces intraterrestres...” En fi, tal com els ha passat a vostés, amb les primeres paraules de l’explicació, el misteri ja s’havia convertit en un jeroglífic egipci. Un altre geòleg, molt bo, per cert, diuen que donava classe a la Universitat de València, també va començar a explicar-me el rotllo de les roques calcàries i de no sé quines pressions de l’atmosfera... Resumint, tampoc l’exposició d’aquest segon científic va aconseguir convéncer-me. 

Així que vaig recórrer a la meua iaia. Ella a penes va estudiar uns anys a l’escola del poble: llegir, escriure, sumar, restar i poc més... com tota la seua generació. Però la saviesa popular moltes vegades té més coneixements que qualsevol dels llibres d’una biblioteca.

La vaig trobar a la cuina, com sempre. Preparava arròs caldós amb pollastre,  conill i fesols de la peladilla. “Assenta’t i escolta”, em va dir. “Conten per ahí, que un xicon del poble va caure malalt i, sense que ningú ho esperara perquè no tenia ni trenta anys, va canviar aquest món per l’altre. Imagina’t si era bona persona que diuen que se’n va anar directament al Cel. Allí el va rebre el mateix Sant Pere, qui després d’abraçar-lo amb afecte, li va donar la millor estança del Regne dels Cels.”


“El xic es va mostrar molt agraït, però quan Sant Pere ja se n’anava el va cridar:  

–Senyor Sant Pere, moltíssimes gràcies per l’habitació que m’han donat perquè passe la vida eterna; però crec que deu haver algun error.
–Error? –dubtà el sant–. Jo crec que no... Vosté va ser molt bo a la Terra i, com a premi, Déu li ha concedit el Cel.
–Bé... M’heu premiat a mi –va respondre el xic, malenconiós– però heu castigat a la meua família. He deixat una dona jove i una filla acabadeta de nàixer.

                “Sant Pere es va rascar la llarga barba, pensarós i va respondre:

–No patisca, bon home, descanse hui i demà ja veurem què podem fer. Vaig a consultar-li-ho al Nostre Senyor.
                
                “L’endemà de bon matí, Sant Pere va anar a l’habitació del jove i el va despertar:

–Mire, que m’ha dit el Nostre Senyor, que com va ser tan bo en l’altra vida, podrá baixar a la Terra sempre que vulga, perquè la seua família no se senta tan a soles.
                 
                “El xic es va posar molt content i aquell mateix dia, sense desdejunar-se, va agafar el primer núvol que baixava a la Terra i se’n va anar cap al poble. Però no va comptar amb la Safor. La poderosa muntanya va detindre el núvol i el xic es va quedar sense poder baixar al poble. De tornada al Cel, va demanar audiència amb Sant Pere i li va expressar el problema:

–Xe, deixa’m uns dies –li va dir el conserge celestial– segur que trobem una solució.
                 
“Però va passar un dia, en van passar dos, tres i al quart, el xic va tindre una idea:

-Aniré a veure a la Mare de Déu de la Font, ella sempre acudeix quan algú del poble la crida.

                “El jove va agafar un plànol del Cel, per assegurar-se del carrer on vivia la patrona del poble. Per sort no parava molt lluny i com a ell li agradava tant caminar, se n’anà cap allà sense esperar l’autobús que cobria eixa línia. Però, per desgràcia, quan hi arribà no la va trobar, perquè es veu que aquell dia algú de Vilallonga ja havia demanat els seus favors. El xicon no es va donar per vençut. Va traure un llapis i un tros de paper i li va deixar una nota per baix de la porta.

                “Aquella mateix nit, quan el xic ja dormia, un llamp sobrenatural el va despertar. En obrir els ulls es va trobar amb la Mare de Déu de la Font i d’un salt es va agenollar en senyal de respecte i de devoció.

–Vine amb mi, anem a posar fi al teu problema.

                “La Mare de Déu va agafar el jove de la mà i el va fer entrar en una carrossa daurada que els esperava. Els deu cavalls blancs que tiraven del carruatge van galopar a tota pressa fins que arribaren a la Safor. La vella muntanya continuava allí, poderosa, sense deixar-los passar.

–Observa, xic, anem a foradar la muntanya.

                “I quan alçà el dit índex de la mà dreta, el cel començà a ennuvolar-se i es va formar la tempesta més gran que ningú havia vist mai. Els llamps descarregaren amb fúria una i altra vegada sobre la muntanya fins que, deu minuts després, aconseguiren clivellar-la.

–Ací tens la teua finestra –va dir la Mare de Déu– a través d’ella podràs entrar al poble sempre que vulgues.

                “Aquella mateix anit el xic va agafar un dels núvols que havien format la tempesta i va travessar la Safor. Com que el núvol era de Tavernes, no coneixia el poble, i el jove va haver de guiar-lo fins la mateixa teulada de sa casa. Després d’acomiadar-se el xicon va entrar a la casa a través de la xemeneia. Amb un mocador s’espolsà la sutja i directe, directe se’n va anar a l’habitació on dormien la dona i la filla. La dona estava trista. Se li notava a la cara. Massa patiments per ser tan jove. La xiqueta a penes tenia un mes. Dormitava al bressol, sense adonar-se de res. El xic la va agafar als braços i la va besar. En acabant va abraçar la dona i li va xiuxiuejar a l’orella:

–No patisques tant, jo sempre estaré amb vosaltres.

                “L’endemà, mai va saber per què, aquella dona es va alçar amb un somriure dibuixat a la cara. I així és com diuen que es va formar la finestra de la Safor.”

                Ja sé que aquesta explicació no és molt científica. Però tinc clar que si la meua iaia m’ho va contar, tal vegada era perquè sabia ben bé el que deia...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada