dissabte, 14 de març del 2020

Les coques 'escaldaes' de la iaia Pepica


El dia que la iaia feia coques, especialment si eren escaldaes, s’acabaven totes les penes. Les de pasta bona també ens agradaven molt, però les escaldaes... Antigament eren el menjar habitual de la gent més humil perquè, amb un poc de farina, una sardina de bota, un grapadet d’herbes i una ceba, menjava tota la família. En la nostra infància, per la feina que donaven i perquè la iaia ja estava major, les feia només de tant en tant. Per això els dies de coques eren dies de festa. 


Al meu germà i a mi ens agradava molt clavar el nas a la cuina quan la iaia les preparava. Posava un perol al foc amb aigua, un sospir d’oli i dos pessiguets sal. En alçar el bull, l’apagava. Era llavors quan afegia la farina (sempre la mateixa quantitat que d’aigua; és a dir, si havia posat tres gots d’aigua, hi abocava tres de farina) i quan havia de menejar i menejar la pasta amb un cullerot de fusta, fins que els ingredients quedaren ben barrejats i es desferen tots els grums. Tot i que en altres pobles de la comarca les fan amb farina de dacsa o amb una proporció que combina la de dacsa amb la de blat, tant la iaia, com la tia Enriqueta –almenys que jo recorde– només en gastaven de blat. El nom de coques escaldaes ve, precisament, d'eixa manera de preparar-les. La farina, abans de començar a pastar, s’escalda.

Mentre esperàvem que la massa perdera un poc de temperatura per poder donar forma a les coques, la iaia aprofitava per posar a punt els diversos mulladors amb què ens les menjaríem. En aquella època, les que més ens agradàvem eren les de tomaca. Les de ceba i pésols, a poc a poc, anàrem tolerant-les. Mentre que les d’herbes, les de roselles o les que només tenien una sardina salada enmig solien quedar-se al plat perquè se les menjaren els majors. A mesura que et feies major les preferències canviaven. Un símptoma inequívoc que indicava que ja havies deixat enrere la infantesa era que les de roselles començaven a encisar-te. Ja fa molt de temps, massa, que a Carlos i a mi ens agraden més aquelles on predomina el verd.

Per donar forma a les coques, féiem unes boles amb la pasta –més o menys de la grandària d’una pilota de vaqueta–, les posàvem enmig de dos fulls de paper vegetal i, amb una cassola o un altre perol, les aplanàvem. Acte seguit, posàvem paper vegetal al fons de les llandes del forn, col·locàvem les coques damunt i les omplíem amb la tomaca, la ceba fregida o les herbes. La tia Enriqueta, perquè li capieren més en cada llanda, el que feia era tancar-les i, aleshores, semblaven pastissets salats o cocotets, com la gent major encara diu a Vilallonga. Tot i que nosaltres les coíem al forn, també es poden fer a la planxa, sempre i quan hi poses un rajolí d’oli perquè no s’apeguen i que la paella estiga ben calenta. Una altra manera de menjar-se-les, consisteix a preparar les coques llises, és a dir, sense res, traure els mulladors a taula i que cada u se les òmpliga amb allò que més li agrade.  

Preparades d’una manera o d’una altra, les coques escaldaes són un plat que no tenen res que envejar als que preparen els grans restauradors d’una, dos o tres mil estreles Michelín. Perquè, a banda d’omplir-te la panxa, porten, amb elles, un bagatge cultural que es perd en l’origen dels temps i, el que per a mi és més important, conjuren les fades perquè la iaia vinga d’allà on estiga i per tornar a seure a taula amb nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada